Fadøl

Guide til øl

wef45

Øl kommer i et stort udvalg af forskellige smage og nuancer. De forskellige øl har derfor forskellige egenskab, således at nogle typer øl egner sig bedre til bestemte typer af mad end andre. På grund af de mange forskellige typer af øl kan hele øl-verdenen virke ganske kompleks. Nedenfor kan du læse en kort beskrivelse af tre populære øltyper. Vil du gerne vide mere? Så prøv en ølsmagning, hvor du både bliver klogere og har det sjovt.

Øl i glas

Den klassiske 

En af de helt klassiske øltyper er pilsneren, der tilhører de lyse lagerøl, da de bliver brygget på en lys malt. En pilsner er en ofte meget lys og ren øl, som har en tydelig smag af humle og bitterhed. Generelt er smagen i en pilsner mere diskret end i andre øltyper. Pilsneren er en øltype, der er særdeles velegnet til mange forskellige typer af mad. Herunder særligt smørrebrød og diverse typer af svinekød. En pilsner er derfor en alsidig øl, der kan passe smagsmæssigt ind i mange typer af selskaber. Den allerførste Pilsner blev brygget i 1842 i den tjekkiske by Pilsen, hvor den blev en kæmpe succes og derfor senere hen er blevet en af de allermest udbredte øltyper i verden. 

Indian Pale Ale

Indian Pale Ale også kaldet IPA er en meget lys Ale, der bliver brygget på en lys malt, og store mængder af humle. Øllens smag har derfor, ligesom pilsneren, en meget karakteristisk bitter smag, der kommer af humlen. Udover den bitre humlesmag har en IPA også en frisk og frugtig smag. Øllens smag er ganske frisk og næsten frugtig, men ligesom pilsneren har den også en tydelig bitterhed, der kommer af humlen. Udseendemæssigt giver den lyse malt, der anvendes i øllens brygning en ganske lys og gylden farve.  

Øl i tønder

De mørke øl

En Porter er en meget mørk og overgæret øl, der originalt stammer fra England. Faktisk er Porteren en af de mest populære øltyper i verden. Øllen har en yderst mørk, næsten stort, farve. De forskellige typer af Porter kan variere lidt i farven, så alt efter hvilken type Porter du køber, vil du få en øl der varierer i farven fra en brun mahogni farve til en næsten kulsort øl. Køber du en mere traditionel Porter, vil du både kunne dufte og smage søde noter af lakrids eller karamel og en karakteristisk smag, der minder om ristet brød. En Porter er altså en øl der virkelig kan udfordre og overraske dine smagsløg. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *