Har du fået et hul i din tand?

wef45

At få huller i tænderne er en folkesygdom. Hvis du derfor opdager, at der er komme et hul i din tand, er du bestemt ikke alene. Et hul i tand bliver også kaldt for caries i tænderne, og selvom at tandsundheden i Danmark er steget markant over de seneste årtier, er det stadig en hyppigt forekommende sygdom.

Derfor får du huller i tænderne

Hvis du har fået et hul i din tand, skyldes det, at der er bakteriebelægninger, der har fået lov til at sidde på dine tænder i for lang tid. Når bakteriebelægningerne ikke bliver fjernet, er der nemlig en forhøjet risiko for, at de vil bryde igennem tandemaljen. Hvis bakteriebelægningerne lykkes med at bryde igennem tandemaljen, opstår der et hul i tænderne.

Bakteriebelægninger kan omdanne sukker til syre

Bakteriebelægninger har evnen til at omdanne sukker til syre. Det vil sige, at hvis du spiser sukkerholdig mad, og du ikke får børstet tænderne grundigt, kan det altså blive til syre.

Det er syren, der gør bakteriebelægningerne i stand til at lave huller i dine tænder. Derfor er det vigtigt, at du altid får fjernet bakteriebelægningerne rettidigt.

Sådan påvirker din kost din tandsundhed

Som du måske har regnet ud, kan en kost med et højt indhold af sukker have en negativ indvirkning på din tandsundhed. Det skyldes, som nævnt, at bakterierne omdanner sukkeret til syre, som efterfølgende ætser dine tænder. Derfor bør du altid holde dit sukkerindtag på et minimum, hvis du gerne vil have en optimal tandsundhed.

Børst altid dine tænder efter sukkerindtag

Du kan formentlig ikke helt undgå sukker i din kost, og det bør du heller ikke nødvendigvis. Men hvis du gerne vil undgå at der kommer et hul i din tand, bør du altid børste dem grundigt, når du har spist sukkerholdig mad.