Knive er et af de redskaber i køkkenet der slet ikke kan undværes, det er noget alle har og derfor er udvalget også kæmpe stort. Nogle knive er derfor også anderledes end andre, har hver deres fordele og ulemper samt kvalitet. Leder du efter en god køkkenkniv, så har Bomagasinet.dk vist lidt frem i deres test ligesom at du kan læs mere her , hvis du bare er helt vild med japanske knive. Når du har fundet den rette køkkenkniv, så ligger opgaven i at passe godt på den og holde den skarp.
Pas på med sløve knive på køkkenbordet
Det er aldrig godt at arbejde med en sløv kniv. Først og fremmest gør det bare ikke arbejdet særlig effektivt, men på den anden side, kan det også udgøre en risiko for at der opstår skader. Der er nemlig en større sandsynlighed for at du vil skære forkert og er fingrene i vejen, så kan der opstå et være rod på køkkenbordet.
Derfor skal du altid sørge for, at dine knive er skarpe og at æggen for enden af kanten er intakt. Det kan ikke undgås at dine køkkenknive bliver sløve med tiden, i takt med at du bruger dem, men hvordan er det så egentlig du sikrer dig at de holder sig skarpe og altid er klar til brug?
Spar på knivene med en knivmagnet
Det kan ikke undgås, at dine knive bliver slidt af at du bruger dem, men der er yderligere måder at de kan blive lidt mere sløve. Blandt andet hvis de ligger i skuffen sammen med andet køkkenudstyr, eller hvis de sidder i en knivblok. Ved at ægget på kniven kører op af overflader, bliver de langsomt mere slidt, præcis på samme måde som når du skærer i dine madvarer.
Derfor kan det være en stor fordel at købe en knivmagnet til at hænge på væggen, så dine knive ikke kommer i kontakt med andet køkkenudstyr. Så er dine knive også altid klar til brug, præcis hvor du står, uden at du skal rode i skuffen efter dem, sammen med alt det andet der ligger der.
Det er æggets tykkelse og hældning der afgør knivens skarphed
Når du skal på jagt efter en køkkenkniv og du gerne vil finde den der er allermest skarp, så skal du kigge på en kniv med en lav vinkel på ægget og et æg der er så tyndt som muligt. Jo tyndere ægget er, jo mere skarp kan din kniv potentielt blive og jo mindre en vinkel der er på ægget, jo skarpere vil den også være. Det betyder altså, at det ikke er helt lige meget hvilken kniv du vælger i indkøbscenteret, i hvert tilfælde hvis du gerne vil have den så skarp som muligt. Det er klart en fordel med skarpe knive, uanset om du skal skære i grøntsager, kød eller andet.
Hvordan kan du slibe din egen kniv i køkkenet?
Der er flere muligheder når det kommer til redskaber der kan slibe din køkkenkniv. Først og fremmest er der de helt traditionelle metoder, hvor du bruger en sten eller slibestål, som du strør mod knivens æg. Det er dog en noget upræcis metode og det er ikke sikkert at din kniv i den sidste ende bliver helt lige så skarp som du kunne ønske.
Det er mange ganevinklingen der her er problemet og kræver en del øvelse. Vil du gerne være sikker på at din vinkel på køkkenkniven er præcis som den skal være, kan du købe værktøj til slibning, der allerede har en bestemt vinkel på de sten der sidder. Dernæst findes der automatiske sliberedskaber, hvor du blot sætter kniven ned og dermed bliver den slebet for dig. Her kan du som oftest indstille vinklen, så den er passende til ægget på din kniv og dermed opnå et godt resultat og en skarp kniv.
Du kan også bruge et lansky-sæt, der består at en holder samt flere slibesten, fra grov til fin. Hermed opnår du ikke kun en optimal slibning med den rette vinkel men også en fin finish der gør, at din køkkenkniv ser pæn og blank ud.
Stålets kvalitet har betydning for knivens holdbarhed
Hvis du gerne vil investere i en god kniv der kan holde i mange år, mere eller mindre uanset hvor meget den bliver slebet, så skal du gå efter stål der er robust og holdbart. Her er der nemlig også forskel i kvaliteten, hvor der med et billigt og mindre forarbejdet stål er tale om et forholdsvist sart materiale, der hurtigt opnår hakker, eller knækker i et forsøg på slibning.